SRE
Apr 27th

Oddaja in najem nepremičnine ...

Pred kratkim se je končala moja večtedenska agonija iskanja stanovanja za najem v Ljubljani. Med iskanjem, klicarjenjem in ogledovanjem sem naletel na vrsto različnih skrajnosti, zato bi to objavo napisal kot osebni komentar na celotno izkušnjo. Gremo kar po alinejah (brez kakšnega posebnega vrstnega reda):

Oglas za oddajo stanovanja

Namen oglasa je pritegniti kupca, zato naj bi bilo o stanovanju napisanih čim več podatkov in informacij – velikost stanovanja, število sob, kakšna oprema je v stanovanju, kakšni priključki so v stanovanju, kakšna je najemnina (in okvirni mesečni stroški), ipd. Fino pa je, da je oglasu dodana tudi kakšna slika.


Večina oglasov na internetu je sestavljena porazno! Skopi opisi, brez bistvenih podatkov in slabe slike (če sploh so).

Visoke varščine in/ali mesečni stroški

Ob podpisu pogodbe se plača varščina v višini treh mesečnih najemnin in ena najemnina za prvi mesec“. Če pa v postopku najema sodeluje še kakšna nepremičninska agencija, se pa plača še posredniška provizija v višini ene mesečne najemnine + DDV. V višini treh najemnin, ste resni?! Torej moram ob podpisu pogodbe izpraznit denarnico za 2500€ za pol-opremljeno 2-sobno stanovanje? S tem, da se v praksi varščine navadno ne dobi nazaj.

Opremljenost stanovanja

Seveda je stanovanje, ki se oddaja v najem, lahko polno opremljeno, delno opremljeno ali pa je brez opreme. Ampak kot rečeno pri prvi točki – naj bo to opisano v oglasu, brez pretiravanja. Pult z električno grelno ploščo žal ni “polno opremljena kuhinja“, ampak bi se lahko kvečjemu reklo “čajna kuhinja“. Raztegljiv kavč na hodniku tudi ni “spalnica s posteljo“, ampak “raztegljiv kavč na hodniku“.

Najemna pogodba

Najemna pogodba mora biti sestavljena na podlagi Stanovanjskega zakona in Obligacijskega zakona. Na kratko, zakon je še vedno višji od pogodbe, zato si je pametno vzeti čas in prebrat oba zakona pred podpisom pogodbe, da ni kasnejših sporov glede uporabe stanovanja.

Pretirano vmešavanje stanodajalcev (lastnikov)

Kot rečeno, Stanovanjski zakon točno določa pravice najemnikov in lastnikov v tem razmerju. Na kratko: najemnik mora upravljat s stanovanjem kot dober gospodar oz. lastnik stanovanja. Seveda ne sme delat večjih posegov brez privolitve lastnika. Ampak, v omenjenem zakonu je tudi določeno, kolikokrat in kdaj lahko lastnik pride v stanovanje (preverit uporabo stanovanja):

3. odstavek 94.člena Stanovanjskega zakona pravi:

Najemnik stanovanja mora dopustiti vstop lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu v stanovanje za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar največ dvakrat letno;

“Stanovanje oddamo izključno nekadilcem”

Je važno, če sem kadilec ali ne? Nikoli nisem imel navade kadit v stanovanju, tudi doma ne. Le zakaj bi bila to ovira? Bolj primeren izraz bi bil “V stanovanju se ne kadi”.

“Stanovanje oddamo paru brez otrok”

Še ena cvetka, ki si zasluži pohvalo. Ali lastnika mogoče skrbi, da otrok lahko razsuje stanovanje? Je problem mogoče jok, govor, kaj tretjega? V tem primeru bi moral biti oglas v smislu “v stanovanju niso zaželjeni otroci, upokojenci in ostale male živali“. Lepo vas prosim…

Skratka, to je le nekaj točk, ki so me med iskanjem stanovanja hudo zmotile. Dobil sem celo idejo, da bi šel po oglasih, informativno kontaktiral lastnike, pogovore pa posnel in objavil javno (po možnosti s kontaktnimi podatki in objavo do oglasa). Ideja mogoče ni slaba…


Podaj svoje mnenje