SRE
Nov 3rd

Nakup novega avta ...

Že pred časom sem planiral nakup novega avta, pred kratkim pa mi je to celo uspelo. Pri tem so mi zelo pomagali v Avtohiši Klemenčič kjer sem ga nato tudi kupil. Pot do tega dosežka pa je bila (milo rečeno) pestra – cela procedura je zahtevala ogromno časa, energije, spremljanja in zbiranja ponudb, preračunavanja in birokracije.

Spartak - nakup novega avta
Nov (sanjski) avto
[Vintage Car by Michael Drummond]

Naj v nadaljevanju predstavim ta postopek, mogoče pa komu celo utegne koristiti in si mogoče prihrani kakšno minuto (ali pa kilometer):

 1. Kakšen avto želimo
 2. Najprej je treba ugotoviti kakšen avto bi sploh radi: športen, varen, družinski, mogoče karavan? Vse je odvisno od namena uporabe vozila. Sam že nekaj časa sanjam o avtu znamke Ford Focus, zato tukaj nisem bil v nobeni večji dilemi.

 3. Kakšno je naše finančno stanje
 4. Ko je enkrat znana “pasma” željenega vozila, je treba izpraznit žepe, nogavice, prašičke in povprašat celotno sorodstvo, če bi kaj prispevali. Nakup novega avta ni ravno poceni šport.

 5. Zbiranje informacij
 6. Kot za precejšnji delež populacije je tudi zame primarni vir informacij internet. Zato sem se usedel za računalnik in začel “googlat” na veliko. Prebrskal sem ogromno spletnih strani Fordovih avtohiš, avtomobilskih portalov in forumov ter si pridno beležil podatke. S tem se stanje počasi začne kristalizirat in pokažejo se realne opcije, kaj in kako. Včasih se je žal treba vrniti na prvi dve točki tega seznama – še enkrat premisliti, kaj res želimo oziroma potrebujemo in kakšne so dejansko naše finančne zmožnosti.

 7. Zbiranje ponudb
 8. Sedaj pa pot pod noge in gremo do večih avtohiš, da dobimo nekaj konkretnih ponudb in informativnih izračunov. Meni se je ta točka zdela najbolj zoprna, ker vzame največ časa zaradi prevažanja, pa tudi zaradi njihovega delovnega časa – sam delam večinoma do 17.00, avtohiše pa so po večini odprte do 18.00. Ampak ker imamo hudo željo po novem avtomobilu za čimbolj ugodno ceno, se pač splača potrpet.

 9. Odločitev
 10. Ok, sedaj vemo kakšen avto želimo, koliko si lahko privoščimo, imamo pa tudi nekaj konkretnih izračunov. Sedaj je treba spet vse pretehtat in preštudirat po dolgem in počez, katera od njih je za nas najbolj ugodna. Potem pa smo spet na križišču odločitev: ali se odločimo za nakup in nadaljne akcije – ali pa se vrnemo točko ali dve nazaj.

 11. Birokracija in prvi stroški
 12. Ko se prikažemo v izbrani avtohiši in za svoj sanjski avto rečemo usodni “DA”, nam stric trgovec takoj postreže s kopico papirjev: podatki o lastniku vozila, plačilne liste, bančni izpiski, podatki o morebitnem poroku (če gre za primer, da oseba jemlje kredit, ampak ne izpolnjuje pogojev za pridobitev le-tega), fotokopije osebnih dokumentov, potrdila o odplačanih kreditih ipd. Vse to je potrebno pridno izpolnit in pridobit zahtevana potrdila – pa smo spet pri prevažanju in skakanju od ene osebe do druge.

  Pred tem odhodom pa je seveda treba plačat nek znesek vnaprej – polog oziroma avans za naše vozilo. In se tako že takoj olajšamo za par sto evrov.

 13. Podpis pogodbe
 14. Po nešteto kilometrih in urah vloženih v zbiranje “papirologije” se vrnemo nazaj v izbrano avtohišo in dostavimo zahtevan material. Trgovec nas obvesti, ko bo imel pripravljene pogodbe (ponavadi v parih dneh), ki jih je potrebno podpisat. V primeru, da imamo poroka, mora seveda biti prisoten tudi on. Ob podpisu pogodbe se s trgovcem zmenita za datum prevzema vozila – juhej! 🙂

  Pa da ne pozabim – pri podpisu je v mojem primeru sledilo še eno plačilo (stroški odobritve kredita), ki tudi znaša par sto evrov.

 15. Zavarovanje, registracija in prevzem
 16. Dan D. Spet se oglasimo pri avtohiši, kjer nam izročijo vse potrebne papirje za ureditev zavarovanja in registracije vozila. In prav ste uganili, spet nas čaka en kup ovinkov ter stroškov. Najprej na zavarovalnico (seveda po polni kasko, saj imamo nov avto) potem pa še uredimo registracijo. Po vsem tem se z nasmeškom na obrazu in z registracijskimi tablicami v roki vrnemo do avtohiše, kjer nas na parkirišču že čaka naš lepotec. Uredimo še zadnje papirnate zadeve, dobimo ključe in to je to – avto je naš!

Skratka, kot že rečeno – vse pohvale Avtohiši Klemenčič in njihovim trgovcem za vse informacije, profesionalen pristop in prijazen odnos (moram naredit malce reklame 🙂 ).


Podaj svoje mnenje