ČET
Oct 28th

Noč čarovnic – halloween ...

Gre za pri nas malce manj domač ‘praznik’, je pa toliko bolj aktualen na zahodu sveta. Ta večer se otroci (in otroci po srcu) oblečejo v strašljive kostume in hodijo od hiše do hiše z znanim stavkom “Trick or treat” (približen prevod bi bil “Trik ali priboljšek” – anglisti / slavisti, ne me tepst 🙂 ) in na ta račun lahko ušpičijo marsikakšno traparijo, če ne dobijo posladka. Sem spadajo tudi hiše strahov, gledanje grozljivk, pripovedovanje srhljivih zgodb in podobno.

Noč čarovnic - halloween

Buča za noč čarovnic

Zelo na hitro pa poglejmo izvor:

Najbolj popularen je na Irskem, saj izvira iz keltskega tri-dnevnega festivala Samhain, ki je pogosto imenovan tudi kot “keltsko novo leto”. Njihov koledar je bil razdeljen na dva dela – temen (začel se je mesca Samonios – oktober/november) in svetel (Giamonios – april/maj); ob začetku temnega (prvega) dela leta je veljalo prepričanje, da se zbližata oba svetova živih in mrtvih. Slednji naj bi s seboj prinesli bolezen in uničili žetev (začetek festivala je namreč označeval konec obdobja žetev), zato naj bi z nošenjem mask na festivalu ponazarjali zle duhove in jih mirili, da do česa takega ne bi prišlo.

Ime “Halloween” (lahko tudi “Hallowe’en“) pa izhaja iz “All hallow evening” oz. po naše “Večer vseh svetih“, kot predvečer dneva spomina na mrtve (1. november).

(Vedno se pa najde nekdo, ki omenjeno noč čarovnic imenuje praznik vseh žensk. Hm… :P)


Podaj svoje mnenje