SRE
Nov 28th

Kako odstraniti solzivec ...

Kako odstraniti solzivec z/s …” je zadnje čase vedno bolj priljubljeno vprašanje med ljudmi, ki se udeležujejo demonstracij po slovenskih mestih. Glede na napovedi se bo ta trend še nadaljeval, zato ne škodi, da smo čimbolj seznanjeni kako reagirati ob stiku.

Torej, v največ primerih je glavna sestavina tega pekočega spreja OC (“Oleoresin Capsicum”). Kapsaicin je alkaloid v čilijih in pekočih paprikah – to je snov, ki pri zaužitju povzroči pekoč občutek. Solzivec v spreju je lahko narejen na vodni ali oljni osnovi (največkrat uporabljen). Zato je v splošnem slaba ideja, da se ob stiku umivamo s hladno vodo. Izjema je le izpiranje oči, pa še v tem primeru se bolj svetuje 0,9% NaCl (po domače: fiziološka raztopina), ki jo dobimo v vsaki lekarni.

demonstracije

(Vir: sxc.hu)

Posledice stika s solzivcem so:

– pekoča bolečina po koži in očeh
– nehoteno zapiranje oči, solzenje
– pekoča bolečina v nosu, izcedek
– kašelj, občutek dušenja

Kako ukrepati:

– ne postanite panični in ne drgnite mesta stika (kože, oči, ipd.)
– odstranite kontaktne leče, če jih nosite! Teh potem ne uporabljajte več, saj jih skoraj ni mogoče popolnoma očistiti.
– obraz in oči izpiramo z vodo ali 0,9% NaCl (fiziološka raztopina)
– kožo umijemo z milnico – le tako lahko odstranimo oljno osnovo solzivca
– zadržujte se na čimbolj prezračenem območju

Kako odstraniti solzivec z oblačil?

Glavno pravilo je: ne priti v stik z madeži, ki jih je pustil solzivec! Uporabime rokavice ali kakšno drugo zaščito, preden imamo kakorkoli opravka s takšnimi oblačili. Madeže potem odstranimo tako, kot vse oljne madeže: z uporabo razmaščevalnih (in podobnih) detergentov, ki so seveda namenjeni pranju perila. Naškropimo ali namažemo madež, namočimo v vodo in operemo v pralnem stroju. Ta oblačila naj se obvezno perejo ločeno od ostalih, saj nočemo snovi prenest na celotno ‘žehto’.

Preventiva:

Kaj lahko naredimo preventivno, preden solzivec pride v stik z nami? Enostavno: Ne pridemo v stik! Med protesti (ki so sicer pravica vsakega državljana) ne delamo traparij in ne izvajamo vandalizma, pa se bo možnost neželenega scenarija bistveno zmanjšala.

Protest v Ljubljani, 30.11.2012

Dopolnjeno 1.12.2012: Posnetek prikazuje kako policist pomaga protestniku, ki je prišel v stik s solzivcem. Opozarja ga, naj si ne mane oči, naj jih ima priprte in vzpodbuja solzenje, pomaga pa mu tudi pri izpiranju z vodo.

Dogajanje na videu je tudi dober primer, kako ostali prisotni akterji (sicer v dobri veri) lahko ovirajo celoten postopek. Namig za podobne dogodke: če je prisoten strokovnjak, se umaknemo in mu pustimo prostor.

Pred ogledom videa velja opozoriti, da zaradi jezika ni primeren za vsa ušesa.

[embedplusvideo height=”415″ width=”550″ standard=”http://www.youtube.com/v/mjrEjJXhlBc?fs=1″ vars=”ytid=mjrEjJXhlBc&width=550&height=465&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=0&chapters=&notes=” id=”ep1449″ /]
(Objavljeno z dovoljenjem avtorice Danaje Š.)


Podaj svoje mnenje